“Minu Suriname” esitlusest pilte ja mmm… retsept
Paar päeva tagasi oli niisiis “Minu Suriname” esitlus. Vestlusest jäi mulle isiklikult paar asja kummitama, panen need siia kirja.
– See, mismoodi metsaneegrite külad jõest tehtud paisjärve alla uputati. Kuidas inimesed viimase minutini ei uskunud ja lahkusid oma kodudest siis, kui vesi juba põlvini oli. Ja kuidas tänapäeval saab seal, endiste vihmametsade aladel, ehk siis järvepõhjas sukelduda. Puutüükad paistavad järvepinnal. Need fotod on nagu unenägu, ja ilmselt on veel all olla sama imelik. Miks paisjärv tehti? Lugege raamatust :).
– Kui muidu armastavat Surinames kõik us- ja rahvusrühmad kõiki, siis üks erand on siiski: hiinlaseid ei sallita. Nad võtavad töö ära. Poed kuuluvad enamasti hiinlastele ja poemüüja oma kaupadega on trellide taga. Kui ma õigesti aru sain, siis selleks, et keegi teda rünnata ei saaks.
– Millegipärast on imepisikeste laululindude pidamine ja nende võistlustel osalemine just meeste hobi. Ja lindude puhul ei hinnata mitte loomingulisust-innovaatilisust, vaid, vastupidi, loetakse kokku, mitu korda järjest lind ühte meloodiat laulab (see number võib üle saja olla). Kumb linnuke kauem järjest sama asja laulab, see on võitja. Ja kihlveod siis selle ümber. Niisugune pisike meestehobi.
– Suriname toidud olevat nii jumalikult head, Liina sõnul on see kehakaalu-probleemiks. Seda väidet saime ise ka proovida, Liina oli teinud vaagnatäie küpsetatud banaane vürtsika kastmega. Lisan siia talt saadud retsepti, proovige järele!
Baka bana’d ehk küpsetatud banaanid terava maapähklikastmega
5 minibabaani või 3 tavalist banaani (kõige paremad on värvuselt helekollased ning kindlasti mitte üleküpsenud banaanid)
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl suhkrut
1/2 tl soola
2 dl gaseeritud vett või õlu
õli
Kaste
1 dl teralist maapähklivõid
1 küüslauguküüs
pisike sibul
1 tl sambal pastat või tšillipipart (maitse järgi)
1 tl pruuni suhkrut
kuuma vett
soola
sojakastet
sidrunimahla
Banaanid koorida. Pisikesed banaanid lõigata pikuti pooleks, suured banaanid poolitada ning seejärel lõigata pikuti pooleks. Jahule lisada küpsetuspulber, suhkur ning sool ning lõpuks mineraalvesi või õlu. Õli kuumutada pannil (soovitavalt paksupõhjalisel). Kasta banaaniviilud esmalt taina sisse ning seejärel õlisse. Õli peab olema niipalju, et banaanid selle sisse ujuma jääksid. Küpseta, kuni banaanid on muutunud kuldpruuniks. Õlist välja tõstes pane banaanid pabersalvrätile nõrguma.
Kastme jaoks tükelda sibul, küüslauk ja tšillipipar (sambal pasta) väikesteks tükkideks ning tambi koos suhkru ja soolaga pastaks. Lisa pasta maapählivõile. Pidevalt segades lisa väikeste koguste kaupa kuuma vett, kuni kaste muutub vedelamaks. Maitsesta sojakastme, sidrunimahla ning suhkruga.
Head isu!