Vahetusaastast ja “Minu Tšiilist”

Tekst: Oliver Kontram, YFU Eesti MTÜ tegevdirektor

Kas vahetusaasta on mingi tavaline aasta? Kindlasti mitte, sest see vajab algusest peale tohutut tahet, pingutamist, eneseületamist ning oma tavalisest turvatsoonist väljaastumist. See kõik mõjutab oluliselt noore inimese isiksuse arengut, avardab tema mõttemaailma ning loodetavasti muudab aasta teises kultuuris elamist inimesed ka tolerantsemaks ning mõistvamaks.

Liis Lõo, raamatu “Minu Tšiili” autor, on tänaseks üks paljudest Eesti noortest, kes saanud näha ja kogeda hoopis teist maailma kui see, milles me iga päev elame. Läbi vahetusprogrammide, mis on olnud meie noortele kättesaadavad juba taasiseseisvunud Eesti vabariigi esimesest päevast alates, saavad valitud õpilased võimaluse kogeda kõike ja õppida aasta välismaal, enamgi veel – elades kohalikes perekondades, saavad nad tuttavaks ka kohalike kommetega, ning seejärel toovad need noored oma emotsioonid, teadmised ja kogemused endaga koju kaasa. Võib vaid aimata, mida kogesid need kõige esimesed õpilased 20 aastat tagasi, kellel polnud õrna aimugi, mida oodata, ning kes nägid ja kogesid vaba ning demokraatlikku ühiskonda. Aastate jooksul on YFU Eestiga osalenud vahetusprogrammides juba üle 1000 opilase ning sellest on saamas omamoodi tarbekaup, mida võivad kõik omada. Või siiski, kas ikka on nii?

Mittetulundusliku YFU Eesti rahvusvahelise õpilasvahetuse organisatsiooni eesmärk ei ole ju saata välismaale ainult tulevikutalente, vaid anda voimalus kõigile, kes on selliseks kogemuseks valmis, hoolimata nende kultuurilisest, religioossest voi majanduslikust taustast. Seega soovime, et võimalikult paljud noored saaksid sellise voimaluse ning avastaksid maailma ja iseennast, sest vahetusaasta on eelkõige võimalus õppida tundma iseennast, õppida ära uus keel ja kultuur, aga saada endale ka uus perekond ja sõbrad. Integreeruda ajutiselt teise kultuuriruumi, aga programmi lõppedes tulla alati tagasi koju ning jagada seda kogemust oma ühiskonnas.

Liisi võttis selle teekonna ette ning läks teisele poole maakera, riiki nimega Tšiili. YFU roll on õpilast ja perekonda sellel teekonnal toetada ning õpetada hakkamasaamist väljakutsete ja raskustega, mis on teel ees. Liisi sai nendega suurepäraselt hakkama ning meie ja ma loodan, et ka paljude lugejate rõõmuks pani ta selle kõik ka ju detailselt kirja. Tulemus on suurepärane raamat, mis annab kodust lahkumata võimaluse saada osa ühe noore rändamistest läbi vahetusaasta. Lisaks on see kindlasti ka hea raamat, et saada aimu Tšiilist, aga ka Ladina-Ameerika elumudelist ning kultuurist laiemalt.

Mõnusat lugemist!